Gestionar l’ansietat durant el confinament

Ja fa unes setmanes que estem confinats. Durant aquests dies has estat desplegant eines de tot tipus amb l’objectiu d’adaptar-te a aquesta nova situació. Estàs començant a adquirir noves rutines: teletreballar, estar en contacte a través de videoconferències, comunicar-te amb els veïns a través del balcó, estàs trobant formes enginyoses per fer exercici a casa, etc. En definitiva, estàs demostrant l’enorme capacitat d’adaptació i aprenentatge de l’ésser humà.

Si bé és cert que, amb més o menys èxit, t’estàs adaptant a aquesta nova situació, a vegades resulta complicat fer front a l’ansietat. Per què?

L’ansietat és una emoció que exerceix una funció adaptativa i que permet preparar-te i anticipar-te a un perill potencial, per tant té una funció d’alerta necessària per garantir la teva supervivència. Per exemple, l’ansietat contribueix al fet que segueixis totes les mesures per no contagiar-te (rentar-te les mans, respectar les distàncies, utilitzar mascaretes, etc…) Quan aquesta ansietat es converteix en una preocupació excessiva i t’és difícil controlar-la, aquesta perd la seva funció adaptativa i comença a tindre efectes adversos per tu i pel teu organisme. Aquesta ansietat no adaptativa sol manifestar-se a través de preocupacions excessives, reaccions fisiològiques o símptomes somàtics. Quan això succeeix, el més recomanable és que consultis un professional.

Per gestionar l’ansietat durant el confinament i evitar que es converteixi en desadaptativa és important que cuidis la teva ment, el teu cos i les teves emocions. A continuació, exposo algunes pautes que et poden ajudar:

  • Centra’t en allò que depèn de tu en lloc de pensar en el que no pots controlar.
  • Connecta amb el moment present utilitzant tècniques de respiració o Mindfulness.
  • Identifica, accepta i valida les teves emocions.
  • Connecta amb la teva essència, reflexiona sobre els teus valors i pregunta’t quines són les teves prioritats.
  • Parla de les teves emocions, sentiments, temors i preocupacions amb altres persones. Les noves tecnologies poden ser de gran ajuda en aquest moment.
  • Aguditza el teu humor i manté una actitud positiva i oberta.
  • Durant el confinament és recomanable que evitis la sobre informació. Pots dedicar un temps determinat al dia per informar-te, però estar la major part del dia escoltant o llegint notícies sobre el coronavirus farà que el teu nivell d’ansietat augmenti.
  • Cuida el teu cos, intenta mantenir rutines de son, alimentació i exercici físic, com a mínim similars a les que realitzaves abans del confinament.

Si tot així sents que l’ansietat et desborda, consulta un professional. T’ajudarà a afrontar la situació i viure amb més benestar. Aquest aprenentatge i autoconeixement et servirà durant i després del confinament.

Jordi Claravalls- Psicòleg a SN Psicologia

 

Si continuas utilizando este sitio aceptas el uso de cookies. más información

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar