Truqui'ns 654 07 56 38
Atenció telefònica de 9:30 a 16h. Fora de l'horari utilitzin el formulari de contacte

Gestionar l’ansietat durant el confinament

Ja fa unes setmanes que estem confinats. Durant aquests dies has estat desplegant eines de tot tipus amb l’objectiu d’adaptar-te a aquesta nova situació. Estàs començant a adquirir noves rutines: teletreballar, estar en contacte a través de videoconferències, comunicar-te amb els veïns a través del balcó, estàs trobant formes enginyoses per fer exercici a casa, etc. En definitiva, estàs demostrant l’enorme capacitat d’adaptació i aprenentatge de l’ésser humà.

Si bé és cert que, amb més o menys èxit, t’estàs adaptant a aquesta nova situació, a vegades resulta complicat fer front a l’ansietat. Per què?

L’ansietat és una emoció que exerceix una funció adaptativa i que permet preparar-te i anticipar-te a un perill potencial, per tant té una funció d’alerta necessària per garantir la teva supervivència. Per exemple, l’ansietat contribueix al fet que segueixis totes les mesures per no contagiar-te (rentar-te les mans, respectar les distàncies, utilitzar mascaretes, etc…) Quan aquesta ansietat es converteix en una preocupació excessiva i t’és difícil controlar-la, aquesta perd la seva funció adaptativa i comença a tindre efectes adversos per tu i pel teu organisme. Aquesta ansietat no adaptativa sol manifestar-se a través de preocupacions excessives, reaccions fisiològiques o símptomes somàtics. Quan això succeeix, el més recomanable és que consultis un professional.

Per gestionar l’ansietat durant el confinament i evitar que es converteixi en desadaptativa és important que cuidis la teva ment, el teu cos i les teves emocions. A continuació, exposo algunes pautes que et poden ajudar:

  • Centra’t en allò que depèn de tu en lloc de pensar en el que no pots controlar.
  • Connecta amb el moment present utilitzant tècniques de respiració o Mindfulness.
  • Identifica, accepta i valida les teves emocions.
  • Connecta amb la teva essència, reflexiona sobre els teus valors i pregunta’t quines són les teves prioritats.
  • Parla de les teves emocions, sentiments, temors i preocupacions amb altres persones. Les noves tecnologies poden ser de gran ajuda en aquest moment.
  • Aguditza el teu humor i manté una actitud positiva i oberta.
  • Durant el confinament és recomanable que evitis la sobre informació. Pots dedicar un temps determinat al dia per informar-te, però estar la major part del dia escoltant o llegint notícies sobre el coronavirus farà que el teu nivell d’ansietat augmenti.
  • Cuida el teu cos, intenta mantenir rutines de son, alimentació i exercici físic, com a mínim similars a les que realitzaves abans del confinament.

Si tot així sents que l’ansietat et desborda, consulta un professional. T’ajudarà a afrontar la situació i viure amb més benestar. Aquest aprenentatge i autoconeixement et servirà durant i després del confinament.

Jordi Claravalls- Psicòleg a SN Psicologia

 

Si continuas utilizando este sitio aceptas el uso de cookies. más información

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar