(Dols sense acomiadament)

La situació de confinament a que ens a sotmès el COVID-19 ens ha obligat a canviar de manera sobtada la gestió de la nostra vida i també de la mort. 

Durant les últimes setmanes, moltes persones estan vivint la pèrdua d’essers estimats d’una manera excepcional: la situació de confinament comporta que no ens puguem acomiadar personalment, de manera que la dimensió social del dol ha quedat totalment paral·litzada.

El ritual de vetlla i enterrament són actes socials que ens ajuden a acceptar la pèrdua d’aquesta persona i iniciar el dol. Aquesta part social, ens proporciona escalfor, reconfort, sentir-nos acompanyats… i el no tenir-la ens pot portar a experimentar sentiments de molta més buidor (que la que ja pot despertar el propi dol) i soledat.

El fet de no haver pogut celebrar un funeral de la manera tradicional pot dificultar l’elaboració d’aquest procés de dol. Per això, si malauradament et trobes en aquesta situació, t’oferim unes petites recomanacions que et poden ajudar a afrontar la mort i el dol d’aquesta persona que acabes de perdre:

  • Durant l’ ingrés sí que pots truca per telèfon a la persona estimada. També pots preguntar si hi ha la possibilitat d’habilitar algun dispositiu electrònic per mantenir el contacte visual i així poder-vos acomiadar de la manera més propera possible.
  • Comunica la seva mort: per telèfon, e-mail o xarxes socials. Fer-ho per escrit et donarà la possibilitat d’incloure unes paraules, com si fós un recordatori.
  • Ara mateix no podràs rebre les abraçades reconfortants de moltes de les persones que t’estimen però sí que pots rebre les seves paraules.
  • Utilitza el simbolisme: Pots realitzar un ritual o cerimònia de comiat i utilitzar el que necessitis (fotografia, objecte significatiu per a aquesta persona, lectura). També hi pots convidar a amics i familiars de manera virtual.
  • Si t’agrada escriure, pots escriure-li una carta explicant-li tot allò que t’hagués agradat dir-li.
  • Sovint pensem que per no patir el millor és no sentir, quan això l’únic que fa és bloquejar i enquistar les emocions. Parleu de la persona que heu perdut encara que això us faci connectar amb emocions que no us siguin agradables (ràbia, tristesa..).
  • Es possible que t’assaltin pensaments que et generin molta desolació com, per exemple, que va morir sol/a. Malauradament,  no has pogut estar al seu costat acompanyant-lo/a. No obstant, no va morir sol, estava acompanyat/da d’un equip de professionals entregats a cuidar-lo/a fins a l’últim moment i ben segur, a tu també et tenia present.

 I tingués present que això acabarà, i tornarem a sortir al carrer i llavors sí, podràs fer la cerimònia de comiat i enterrament que aquesta persona desitjava.

Finalment, tot i que el dol és un procés natural que has de transitar valora la possibilitat de contactar amb un professional si creus que necessites d’un acompanyament més especialitzat.

Mercè Cortiella

Psicòloga Sanitària a SN Psicologia

Si continuas utilizando este sitio aceptas el uso de cookies. más información

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar