Consell per superar la crisi emocional pel coronavirus

 La crisi del Coronavirus situació excepcional

Vivim en una situació inusual, fora dels nostres camins. Ens quedem a casa, no de gana, però per obligació. Una obligació imposada des de l’exterior i també imposada per i per a nosaltres. Per això necessitem cuidar-nos i cuidar els que ens envolten i això motiva aquest article i el consell per superar la crisi emocional causada pel coronavirus i el confinament.

El que semblava una cosa simple, quedar-se a casa, tenir temps per a tu mateix, per tenir cura de la ment i el cos, s’està tornant boig per a molts. Més que a casa, sembla que estem en una presó que no podem sortir-ne. Els éssers humans no solen respectar les normes, però ara, quan la salut, i potser la vida ens va a nosaltres, fem l’esforç d’atenir-nos a les normes, encara que ens costi.

Estem bombardejats per les notícies de tot arreu. Notícies reals i Fake News que ens empassen com cobais, perquè la por de desaparèixer ens fa embogir i connectar amb les nostres neures més adormides i la paranoia.

Sempre s’han dit crisis que són transformacions. Podríem dir que seria la visió optimista de la crisi, per començar, per reinventar, per no quedar-se en les lamentades. També s’ha dit sempre que quan el mal es comparteix, és menys experimentat malament. Que, al meu entendre, seria el conformisme, perquè tothom viu les circumstàncies a la seva manera i depenent del que han estat les seves experiències i l’experiència que ha tingut d’ells.

 ¿Perquè el consell, on s’observa la crisi emocional pel coronavirus?

Aquests dies de confinament, m’adono, a través de les xarxes, el difícil que és quedar-se en no fer. Moltes persones es dediquen a proposar desafiaments, nominacions, neteja general, ordenar la casa, fer l’exercici que mai ho van fer, i sobretot, moltes persones s’avorreixen. Senten les parets caient sobre ells. M’adono d’aquesta manera, el difícil que és, en general, a mirar cap a dins. Hem de seguir fent-ho per no connectar amb l’avorriment, per no connectar amb les neures i la paranoia que estava parlant abans. Aquesta és una revisió personal molt important. Mai serem els que érem ahir, però estem tractant de seguir endavant.

Hi ha por i incertesa sobre el que està passant i, sobretot, quant més temps seguirem així. Quan aconseguirem la nostra vida antiga? Segurament mai. Podem recuperar les nostres rutines, però ja no actuarem de la mateixa manera. Segurament donarem més valor a un raig de sol, a una abraçada, a una carícia, perquè ara ens adonem de quant, depenent de quins moments els necessitem.

Davant d’aquesta situació, anem a treure’ns la part positiva i la part més constructiva. Fem la crisi que la transformació. Hi ha moltes preguntes que encara no podem resoldre almenys sobre la situació experimentada, però potser hi ha preguntes i enfocaments personals que podem resoldre.

 ¿Quin és el consell per superar la crisi emocional causada pel coronavirus?

 Aquí hi ha algunes propostes:

  • 1. Parada per uns moments cada dia per respirar profundament. Escolta les teves emocions i els teus pensaments. Connecta amb aquest saldo intern. Si vostè no sap com, tractar d’imaginar que el seu costat dret i la seva part del cos esquerre pesen exactament la mateixa cosa i buscar el punt mitjà. Imagineu-vos una línia central en el vostre cos i visualitzar-la amb un color blanquinós brillant. A mesura que respires, la brillantor s’intensifica. Aquest és el seu propi equilibri, el seu propi centre. No pensi en res, només visualitzi i senti què està malament amb vostè. Imagina’t que com més equilibrat sentis més pesos s’alliberen.
  • 2. No escoltar o llegir tot el que ve a vostè des de l’exterior. Intenta escoltar i llegir el que és correcte i necessari per mantenir-te informat, ni més ni menys.
  • 3. Intenta moure cada dia una mica per activar i enfortir el sistema immunològic i també per alliberar endorfines (hormones de la felicitat). No tracti d’imitar el que fa el seu amic o veí. Feu el que vulgueu. Ballar, fer ioga, esquats, saltar… facis el que vulguis perquè et sentis activ@. El millor de tot, tu tries el que vols i per sort, les xarxes t’ofereixen possibilitats infinites.
  • 4. No estàs fent trampa. La situació és el que és i no obstant això, molt que la volta, no s’arreglarà, més enllà de les indicacions de romandre a casa. Més contagi, més morts, sí, però és una cosa que no es pot parar. Tot funcionarà el seu curs, sigui que ho sentim o no. Així que generar pensaments positius i per això, el punt anterior l’ajudarà, es mouen.
  • 5. Si en algun moment et sents sol@, truca a la teva família o amics i allotja’t amb ells durant un temps. Faci el que faria un diumenge, per exemple, però virtualment.

Recorda que no pots sortir, però pots entrar, però en tu, en el teu espai, el teu temps, les teves tries. Gaudeix de la família, els nens i els teus moments de solitud. Això també passarà.

Indaura Escolà

Psicòloga Sanitària i Terapeuta Gestalt.

 

Si continuas utilizando este sitio aceptas el uso de cookies. más información

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar